Buscar

Ajuntament de Naut Aran

Portal web municipal

Compartir:
twitter facebook mail

Sant Andreu Salardú

Sou a:

Inicio

>>

Ciudad

>>

Cultura

>>

Patrimonio

>>

St. Andreu

Es visita obligada l'església de Sant Andreu, una de les més conservades de la Val d'Aran y, possiblement la que ofereix al visitant un compendi estilístic més ampli i complet, que permet gaudir al visitant de la millor producció romànica, gòtica i barroca.

Situada en una coma pel damunt de la població, l'església de Sant Andreu ens rep amb una imatge arquitectònica exterior pròpia del Romànic tardant, aproximadament del segle XIII; això ens porta a una configuració en planta de tipus basilical, amb el  encapçalament de tres àbsides i portada exempta de timpan. En l'angle SW hi ha  adossada una torre  campanar del XV, que conserva en la planta baixa un espai habitable estructurat en cúpula y nervadures.

El perímetre exterior de l'església ofereix, en la franja del fris superior, un ric treball escultòric en forma de  mensules on es representa de forma esculpida motius molt variats que van des de la representació vegetal i zoomòrfics. La portada, concebuda en cinc arcs en degradació salvaguardats per un guardapols, presenta una decoració composta principalment per motius vegetals; al damunt de la clau de l'arc en guardapols hi ha empotrat un crismon.

Una vegada entrem a l'interior, ens sorprendrà una elegant estructura arquitectònica gòtica sostesa sobre pilars de base quadrada y voltes de creueria; el finestral obert al mur de ponent, de grans dimensions, remata el discurs gòtic.
Al presbiteri trobem un dels conjunts de pintura mural més extensos, rics i millor conservats de la Val d'Aran; son unes pintures del segle XVI on es representen diverses escenes bíbliques. Hi trobem representat: Crist Glorificat acompanyat dels evangelistes, les virtuts teologals i capitals, la anunciació, la dormició de la Verge, diversos sants ...

La culminació de la visita a Sant Andreu de Salardú es produeix en arribar l'absis central on es troba la talla del Crist de Salardú, obra mestra del taller  d'Erill-la Vall, al que se li atribueix  també l'execució del Crist de Mijaran. Es una talla del segle XII, que conserva tant a la figura del Crist com a la creu una policromia de gran bellesa.

| © 2020 AJUNTAMENT DE NAUT ARAN Tots els drets reservats.
Llicència d'ús per Naut-Aran. Desenvolupat amb eConstruye d'Absis |

Ajuntament de Naut Aran - C/ Balmes,2 25598 Salardú - tel. 973 64 40 30 / 973 64 42 11  - Nota legal

estadisticas