Buscar

Ajuntament de Naut Aran

Portal web municipal

Compartir:
twitter facebook mail

Tredós

Sou a:

Inici

>>

Ciutat

>>

Pobles

>>

Tredós

El poble de Tredòs (170 habitants) es troba a 1.348 m d'altitud, a la dreta del riu Garona. Té tres esglésies romàniques, la capella de la Verge del Rosari, petita capella rectangular sense absis  tocant al pont sobre el Garona, amb un petit campanari adossat al mur nord.

A l'interior ressaltar la pica beneitera del vestíbul, amb base àtica romana de marbre blanc molt ben treballada; l'església de Sant Esteve, es una petita capella de la primera meitat del segle XI a l'esquerra del riu amb un campanar barreja de torre i espadanya, amb una original pica beneitera. 

Al nord de la població, abans d'arribar a Tredós des de Salardú, hi ha l'església d'Era Mare de Diu d'Aran, interessant temple romànic de proporcions considerables, és un magnífic exemplar romànic del segle XI a les parts més antigues. Té planta basilical de tres naus paral·leles, però desiguals, que s'uneixen mitjançant un espai presbiteral, amb els tres absis. Té dos campanars, l'un de torre exempta i l'altre de cadireta. Dins el temple destaca el paviment del presbiteri central, que és més elevat que el de la resta de l'església a causa d'una petita cripta que s'allotja sota seu on fou trobada segons la tradició la imatge de la Mare de Diu de Cap d'Aran, patrona del lloc, talla romànica d'uns 40 cm que fou destruïda el 1936. L'interior de l'església contenia un conjunt d'interessants pintures murals romàniques, actualment exposat al museu The Cloisters de Nova York.

| © 2020 AJUNTAMENT DE NAUT ARAN Tots els drets reservats.
Llicència d'ús per Naut-Aran. Desenvolupat amb eConstruye d'Absis |

Ajuntament de Naut Aran - C/ Balmes,2 25598 Salardú - tel. 973 64 40 30 / 973 64 42 11  - Nota legal

estadisticas