Buscar

Ajuntament de Naut Aran

Portal web municipal

Compartir:
twitter facebook mail

Arties

Sou a:

Inici

>>

Ciutat

>>

Pobles

>>

Arties

El poble d'Arties (400 habitants) es troba a 1.143 m d?altitud, a la confluència del riu Valarties amb el riu Garona, en un petit eixampla de la Val. Al final del poble la ribera de Valarties dominada pel tuc del Montardo (2.833 m) ens porta a la capçalera del riu Valarties on hi ha els estanys de Mar, Tòrt, de Rius, el de Restanca amb el seu refugi de muntanya al costat i altres menors.
 
En el nucli antic es destaca l'església parroquial de Sta. Maria d'Arties, construcció romànica del segle XI al XII, amb un campanar molt elegant obra dels darrers anys del segle XIII i primers del XIV, també té un campanar de cadireta romànic.

L'església té tres naus separades per pilars cilíndrics, que no tenen bases. Aquests pilars són coronats per un àbac quadrat i sense decorar dels que arranquen els arcs de mig punt que aguanten els murs. Sobresurt l'important nombre i qualitat de les seves pintures. Al N de la població, a la dreta del Garona i a l'altra banda de la carretera, hi ha l'església de Sant Joan d'Arties, edifici gòtic de finals del segle XIII, primers del XIV, amb campanar octogonal. Actualment es un equipament museístic, que acull exposicions itinerants. Al sud de la vila hi ha la capella de Sant Pelegrin amb petit campanar d'espadanya i absis semicircular i actualment emblanquinat. Al vell nucli del poble es destaquen dos edificis civils. L'un, la casa anomenada Çò de Paulet (1.549) amb notables finestrals, i l'altre , la casa de Portolà, de la que resta una torre quadrada del segle XVI. Cap al 1.970 es construir el Parador Nacional de Turisme Gaspar de Portolá.

Als afores del poble hi ha els Banhs d'Arties, actualment abandonats, d'aigües sulfuroses i que tenen dues fonts una a 43 º i l'altra a 29º.
 
Celebra la festa major el 24 de juny  per Sant Joan, i a la revetlla es fa la festa del  Taro. El dia 25 de juny hi ha romeria a Sant Pelegrí, i el  25 de juliol romeria a Sant Jaume.
 
El poble te escola,biblioteca, llar de jubilats, consultori mèdic, farmàcia, oficina bancària, estanc, comerç, hotels, un càmping i una abundosa oferta de bars i restaurants. També hi ha un espai recreatiu al aire lliure amb zona esportiva, i un nucli zoològic dins d'un espai delimitat i protegit amb un os bru.

| © 2020 AJUNTAMENT DE NAUT ARAN Tots els drets reservats.
Llicència d'ús per Naut-Aran. Desenvolupat amb eConstruye d'Absis |

Ajuntament de Naut Aran - C/ Balmes,2 25598 Salardú - tel. 973 64 40 30 / 973 64 42 11  - Nota legal

estadisticas